Seuran lähihistoria: 

toimintakertomukset vuodesta 2011 alkaen

TOIMINTAKERTOMUS 2019

YLEISTÄ

Suomi-Romania-Seura ry on Romaniasta kiinnostuneiden suomalaisten kulttuurin ystävien vuonna 1951 perustama ystävyysseura. Vuosi 2019 oli siten yhdistyksen 68. toimintavuosi. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti Suomi-Romania-Seura ry tekee suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa. Seuran päämääriin kuuluu toimia jäsentensä yhdyssiteenä, kehittää kulttuuri-, matkailu- sekä muuta yhteistyötä eri tahojen kanssa järjestämällä yhteisiä jäsentilaisuuksia ja tapaamisia sekä avoimia yleisötilaisuuksia. Seuran toimintaa toteutettiin toimintasuunnitelman ja talousarvion mukaisesti. Seura sai vuonna 2019 ministeriön avustuksen, joka mahdollisti laajemman toiminnan kuin ilman avustusta

HALLINTO

Toimintavuoden aikana pidettiin sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset 7.4.2019 Helsingissä ja 9.11.2019 Akaassa. Jälkimmäisen yhteydessä järjestettiin myös jäsentapaaminen ja taidenäyttelyn avajaiset, joista on tarkempi kuvaus myöhemmin. Kari Mäkelä toimi molempien kokousten puheenjohtajana. Hallituksessa toimivat vuodelle 2019 syyskokouksessa 18.11.2018 valitut jäsenet: Jussi Tuovinen (pj.), Cristina Buruiana, Pentti Hannikainen, Seija Jaakkola, Anssi Vuorinen, Paavo Vähätiitto ja Ulla Väistö sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä, Mikko Heikkilä ja Timo Tamminen. Näistä hallitus sisäisessä järjestäytymisessään 11.1. valitsi 1. varapuheenjohtajaksi Paavo Vähätiiton, 2. varapuheenjohtajaksi Ulla Väistön sekä sihteeriksi, rahastonhoitajaksi ja IT-vastaavaksi Assi Vuorisen. Hallitus kokoontui vuoden aikana viisi kertaa 11.1., 9.3., 27.4., 19.9. ja 1.-4.11. (sähköinen kokous). Yhdistyksen toiminnantarkastajaksi 2019 valittiin Raili Monto ja varatoiminnantarkastajaksi Sissi Juhola-Arjanko.

YHTEISTYÖ

Yhteistyötä jatkettiin Ystävyysseurojen Liiton (YSL) ja muiden ystävyysseurojen kanssa. Yhteistyötä kehitettiin erityisesti Romanian Helsingin suurlähetystön ja muiden Suomessa toimivien Romaniaan tai romanialaisiin liittyvien yhdistysten kanssa, kuten Tampereen Suomi-Romania yhdistys (TSRY) ja Romanialainen kulttuuriyhdistys - Asociația Culturală Română- Helsinki, sekä muiden tahojen sekä Romanian naapurimaihin kohdistuvien ystävyysseurojen kanssa. Merkittävä yhteistyötaho on Helsingin kaupungin Töölön kirjasto, jossa pidetään seuran järjestämät Studia Danubia -luennot. Ystävyysseurojen liiton kevätkokouksessa 10.4.2019 seuraa edusti 1. vpj. Paavo Vähätiitto ja syyskokouksessa 21.11.2019 Matti Sippola. Romanian kansallispäivän vastaanotossa Romanian suurlähetystössä 3.12.2019 seuraa edusti pj. Jussi Tuovinen.

PALKITSEMISET

Seuran standaari N:o 18. luovutettiin 9.11. Akaassa kuvataiteilija Asta Niemistölle tunnustuksena hänen pitkäaikaisesta toiminnastaan SRS:n hyväksi ja mm. sen hallituksen jäsenenä vuosina 1982-2006.

JÄSENISTÖ

Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Toiminta-alueena seuralla on koko Suomi ja jäseniä on eri puolilla maata. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita jäseniä etsittiin erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, jotta toimintaa voidaan toteuttaa eri puolilla maata. Jäsenmäärä on pysynyt lähes vakiona n. 130 jäsenen tienoilla. Uusia jäseniä tulee tasaisesti, mutta lähinnä jäsenistön ikääntymisen vuoksi on vastaavasti myös poistumaa toisesta päästä. Seuran kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren Turusta ja kunniajäseniä Maija-Liisa Pitkä ja Tuulikki Sulander.

VIESTI-VESTI -LEHTI

Seuran tiedotustoiminnan selkäranka on jäsenmaksuun sisältyvä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä nelivärinen Viesti-Vesti -lehti, jossa julkaistaan monipuolisesti Romaniaan ja sen historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyviä artikkeleita. Lehti ilmestyi suunnitelmien mukaan neljä kertaa vuoden 2019 aikana. Lehti lähetettiin myös painettuna versiona sitä pyytäneille sekä sähköpostittomille jäsenille.

STUDIA DANUBIA -LUENTOSARJA

Syksystä 2015 lähtien säännöllisesti pidettyä Studia Danubia -luentosarjaa jatkettiin Töölön Kirjaston Mika Waltari -salissa yhteistyössä muiden Tonavan maiden ystävyysseurojen kanssa. Kyseessä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton luentosarja, jossa tehdään Tonavan alueen maiden kulttuuria, historiaa ja nykypäivää tutuksi.

MATKAMESSUT JA MARTISOR/MARTENITSA -JUHLA

Seura osallistui perinteiseen tapaan Helsingin Messukeskuksessa 17.-20.1.2019 pidetyille Matkamessuille yhdessä Ystävyysseurain liiton muiden jäsenyhdistysten kanssa. Kevään tulon juhla Martisor/Martenitsa järjestettiin perinteiseen tapaan yhteistyössä Suomi-Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa Kulttuurikeskus Caisassa 2.3.2019. Kiertävän järjestelyvastuun mukaisesti järjestelyvastuu vuonna 2019 oli Suomi-Moldova-Seuralla. Tilaisuudessa oli runsaasti kaikkien kolme ystävyysseuran jäseniä, ja se todettiin onnistuneeksi tilaisuudeksi.

JUHLASEMINAARI

Romanian EU-puheenjohtajakautta toimme osaltamme esille juhlaseminaarilla, jossa järjestäjiä lisäksemme olivat Euroopan Kulttuuriyhdistys EKSO, Helsingin Yliopiston Aleksanteri-instituutti, Ulkoministeriö, Eurooppalainen Suomi ry sekä Romanian suurlähetystö. Seminaari pidettiin 25.3.2019 Eurooppatiedotuksen Eurooppasalissa ja se onnistui hienosti.

KEVÄTKOKOUS JA KESÄRETKI

Seuran kevätkokous pidettiin asiantuntevien esitelmien, laadukkaiden viinien ja palanpainikkeiden merkeissä seuramme pitkäaikaisen aktiivin Pertti ja hänen puolisonsa Anja Lahermon luona sunnuntaina 7.4.2019. 

Kesäretki tehtiin loppukesästä 24.8. Varsinais-Suomeen marsalkka Mannerheimin syntymäkotiin Louhisaareen, ja sen päälle illalla oli vielä illallis- ja tanssiristeily Airistolle perinteisellä SS Ukko-Pekalla. Sää suosi ja retkeä voi pitää muutenkin erittäin onnistuneena.

VALTAKUNNALLINEN EUROOPAN KIELTEN PÄIVÄ 26.9.2019

Suomen Euroopan kielten päivän päätapahtuma järjestettiin 26.9.2019 Salossa. Suomi-Romania-Seura esittäytyi tilaisuudessa omalla osastollaan. Esittelijöinä toimivat Päivi Siekkinen, Cristina Buruiana, Gloria Badarau-Heikkilä ja Mikko Heikkilä. Päivän teemana oli "Matkailu edistää kielen oppimista". Esittelimme Romanian kielen oppimismahdollisuuksia Suomessa ja verkossa, Romanian matkailua, ja romaniaksi käännettyä suomalaista kirjallisuutta.

ZIUA LIMBII ROMANE 7.9.2019 ROMANIAN SUURLÄHETYSTÖSSÄ

Romanian suurlähetystö kutsui seuramme jäseniä viettämään myös Romanian kielen päivää 7.9.2019. Paikalla lähetystön tiloissa oli seitsemän seuran jäsentä.

BUKOMARA 2019 MATKA

Syksyn suuri Romanian matka BukoMara 2019 kohdistui nimensä mukaisesti tällä kertaa Romanian pohjoisiin varsin omaleimaisiin maakuntiin Bukovinaan ja Maramurešiin, ja koska rajat tälläkin alueella ovat moneen kertaan muuttuneet, puolet matkasta toteutui Ukrainan puolella, jossa on mm. Bukovinan vanha pääkaupunki Tšernivtsi eli romaniaksi Cernăuţi. Matka, jolle osallistui 23 seura jäsentä, oli erittäin kiinnostava ja kaikin puolin onnistunut.

SYYSKOKOUS, TAIDENÄYTTELY JA KULTTUURITAPAHTUMA

Vuosi huipentui syyskokoukseen ja sen yhteydessä pidettyyn "Romanialainen maisema taiteessa" näyttelyn avajaisiin Akaan Toijalassa Berliinin muurin murtumisen 30-vuotisjuhlapäivänä 9.11.2019. Tilaisuuden avasi Akaan kaupungin kirjastotoimen johtaja, hallituksemme varajäsen ja näyttelyn kuraattori Timo Tamminen. Akaan kaupungin tervehdyksen toi kaupunginjohtaja Antti Peltola, joka ojensi seuralle kaksi purkkia Suomen hunajapääkaupungiksi itsensä nimittäneen Akaan omaa hunajaa, joista toinen arvottiin paikalla olleiden kesken, ja onnellinen voittaja oli yksi pitkämatkaisimmista eli Juha Jaakkola Pietarsaaresta. Kuvataiteilija Asta Niemistö piti esitelmän taiteesta, Sissi Juhola-Arjanko historiasta ja Mikko Heikkilä Euroopan kielipäivästä Salossa 26.9.2019. Lopuksi juhlaväki tutustui kuohujuoman kera itse näyttelyyn ja taiteilijat saivat esitellä omaa taidettaan ja sen taustoja. Erityisesti ilahdutti taiteilija Eira Viertoman iloiset muistelukset taiteestaan ja siitä ilosta, mitä sen tekemien hänelle tuottaa.

ROMANIALAINEN LAPSIKUORO "THEOTOKOS" HELSINGISSÄ 10.12.2019

Romanian suurlähettiläs Razvan Rotundu kutsui seuramme jäseniä Helsinkiin Uspenskin katedraalliin kuulemaan Albe Iulian lapsikuoron joulukonserttia. Monet seuramme jäsenet noudattivat kutsua ja saivat nauttia perinteisistä romanialaisista ja kansainvälisistä joululauluista.

Helsingissä 12.4.2020

Suomi-Romania-Seura

Hallitus

TOIMINTAKERTOMUS 2018

YLEISTÄ

Suomi-Romania-Seura ry on Romaniasta kiinnostuneiden suomalaisten kulttuurin ystävien vuonna 1951 perustama ystävyysseura. Vuosi 2018 oli siten yhdistyksen 67. toimintavuosi. Toiminta-ajatuksensa mukaisesti Suomi-Romania-Seura ry tekee suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa. Seuran päämääriin kuuluu toimia jäsentensä yhdyssiteenä, kehittää kulttuuri-, matkailu- sekä muuta yhteistyötä eri tahojen kanssa järjestämällä yhteisiä jäsentilaisuuksia ja tapaamisia sekä avoimia yleisötilaisuuksia.

Seuran toimintaa toteutettiin toimintasuunnitelman ja talousarvion mukaisesti. Seura sai vuonna 2018 ministeriön avustuksen, joka mahdollisti laajemman toiminnan kuin ilman avustusta

HALLINTO

Toimintavuoden aikana pidettiin sääntömääräiset kevät- ja syyskokoukset 21.4.2018 Espoossa ja 18.11.2018 Turussa. Jälkimmäisen yhteydessä järjestettiin myös juhlavuoden kulttuuritapahtuma, josta on tarkempi kuvaus myöhemmin.

Hallituksessa toimivat vuodelle 2018 syyskokouksessa 18.11.2017 valitut jäsenet: Jussi Tuovinen (pj.), Pentti Hannikainen (2. vpj.), Mikko Heikkilä (päätoim.), Anca Sarau-Vuorinen, Matti Sippola (messuvast.), Anssi Vuorinen (siht. ja rah.hoit.) ja Paavo Vähätiitto (1. vpj.) sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä, Sirkka-Sisko Juhola-Arjanko ja Timo Tamminen. Hallitus kokoontui vuoden aikana kuusi kertaa 29.1., 28.2., 3.5., 20.8., 18.9. ja 29.11.

YHTEISTYÖ

Yhteistyötä jatkettiin Ystävyysseurojen Liiton (YSL) ja muiden ystävyysseurojen kanssa. YSL:n hallituksen jäsenenä vuonna 2018 oli puheenjohtaja Jussi Tuovinen. Yhteistyötä kehitettiin erityisesti Romanian Helsingin suurlähetystön ja muiden Suomessa toimivien Romaniaan tai romanialaisiin liittyvien yhdistysten kanssa, kuten Tampereen Suomi-Romania yhdistys (TSRY) ja Romanialainen kulttuuriyhdistys - Asociația Culturală Română- Helsinki, sekä muiden tahojen sekä Romanian naapurimaihin kohdistuvien ystävyysseurojen kanssa. Uutena yhteistyötahona on Helsingin kaupungin Töölön kirjasto, johon Studia Danubia -luennot siirrettiin vuoden alussa Kulttuurikeskus Caisasta.

PALKITSEMISET

Hallitus päätti kokouksessaan 4/2018 myöntää seuran numeroidut standaarit seuraavasti:

N:o 15. Romanialais-suomalainen FINROART-säätiö

(pitkäaikainen keskinäisen kulttuuriyheistyön kehittäminen Romanian ja Suomen välillä).

N:o 16 Teodor Palic

(Suomalaisten kirjailijoiden, etenkin Mika Waltarin teosten ansiokas kääntäminen romaniaksi)

N:o 17. Sirkka-Sisko Juhola-Arjanko

(henkilökohtaisten suhteiden kautta tapahtunut avustustoimintan liittyvä yhteistyö Suomen ja Romanian välillä sekä monivuotinen toiminta matkaoppaana Romanian matkoilla)

N:o 18.Asta Niemistö

(pitkäaikainen toiminta SRS:n hallituksen jäsenenä vuosina 1982-2006)

JÄSENISTÖ

Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Toiminta-alueena seuralla on koko Suomi ja jäseniä on eri puolilla maata. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita jäseniä etsittiin erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, jotta toimintaa voidaan toteuttaa eri puolilla maata. Jäsenmäärä on pysynyt lähes vakiona n. 130 jäsenen tienoilla. Uusia jäseniä tulee tasaisesti, mutta lähinnä jäsenistön ikääntymisen vuoksi on vastaavasti myös poistumaa toisesta päästä.

VIESTI-VEŞTI -LEHTI

Seuran tiedotustoiminnan selkäranka on jäsenmaksuun sisältyvä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä nelivärinen Viesti-Veşti -lehti, jossa julkaistaan monipuolisesti Romaniaan ja sen historiaan, kulttuuriin ja yhteiskuntaan liittyviä artikkeleita. Lehti ilmestyi suunnitelmien mukaan neljä kertaa vuoden 2018 aikana. Lehden sai halutessaan pyytää myös sähköisenä.

STUDIA DANUBIA -LUENTOSARJA

Syksystä 2015 lähtien säännöllisesti pidettyä Studia Danubia -luentosarjaa jatkettiin uusissa tiloissa Töölön kirjaston Mika Waltari -salissa yhteistyössä muiden Tonavan maiden ystävyysseurojen kanssa. Kyseessä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton luentosarja, jossa tehdään Tonavan alueen maiden kulttuuria, historiaa ja nykypäivää tutuksi.

MATKAMESSUT JA MARTISOR/MARTENITSA -JUHLA

Tammikuussa seura osallistui perinteiseen tapaan Helsingissä järjestettäville matkamessuille yhdessä Ystävyysseurain liiton (YSL) muiden jäsenyhdistysten kanssa.

Kevään tulon juhla Martisor/Martenitsa järjestettiin perinteiseen tapaan yhteistyössä Suomi-Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa 2.3.2018. Kiertävän järjestelyvastuun mukaisesti järjestelyvastuu vuonna 2018 oli Suomi-Bulgaria-Seuralla. Tilaisuudessa oli runsaasti kaikkien kolme ystävyysseuran jäseniä, ja se todettiin onnistuneeksi tilaisuudeksi.

KESÄRETKI

Seuran perinteinen kesäretki suuntautui 5.6.2018 Mustioon, Fiskarsiin ja Salon Kiskoon, jossa retken osallistujat osallistuivat Finroart XII -juhlanäyttelyn avajaisiin, johon osallistui myös Romanian Suomen suurlähettiläs Razvan Rotundu. Retki arvioitiin erittäin onnistuneeksi ja anniltaan kiinnostavaksi ja monipuoliseksi.

MAREA UNIRE -JUHLAMATKA

Seura juhlisti 5.-14.10.2018 Romanian Suuren Yhdistymisen (Marea Unire 1918) satavuotisjuhlaa Marea Unire -juhlamatkalla, joka kohdistui erityisesti paikkakunnille, joilla on ollut merkittävä rooli Romanian yhdistymisprosessissa. Matkanjohtajana toimi seuran sihteeri ja Romanian tuntija Anssi Vuorinen ja vastuullisena matkatoimistona romanialainen Click2travel.ro. Matka oli erittäin onnistunut ja sääkin suosi.

JUHLAVUODEN KULTTUURITAPAHTUMA

18.11.2018 seura järjesti sääntömääräisen syyskokouksensa yhteydessä juhlavuoden kulttuuritapahtuman Turun ortodoksisen seurakunnan tiloissa Turussa. Tilaisuudessa esiintyivät puhujina kirkkoherra Isä Ion Durac aiheella Ortodoksikirkon rooli Romanian Suuressa yhdistymisessä 1918 ja VTT, FM Saila Heinikoski aiheella Romanian EU-jäsenyys ja sen mahdollistama vapaa liikkuvuus suuren yhdistymisen jatkumona. Tilaisuuden kulttuuriannista vastasi moldovalais-syntyinen viulutaiteilija Ion Buinovschi. Tilaisuuteen saapui runsaasti jäsenistöä ja sitä pidettiin hyvin onnistuneena.

ROMANIAN SUURI YHDENTYMINEN 100 VUOTTA

Vuoden loppua leimasivat Romanian Suuren Yhdistymisen juhlavuoden päätapahtumat, jotka huipentuivat Suomen osalta 29.11.2018 Romanian lähetystössä pidettyyn juhlavastaanottoon, jossa seuran edustajat puheenjohtaja Jussi Tuovisen johdolla luovuttivat suurlähettiläs Razvan Rotundulle ja lähetystölle kaksi kehystettyä ja omistuslaatalla varustettua kopiota romanialais-suomalaisen taiteilijan Gloria Badarau-Heikkilän maalauksista. Toinen maalaus kuvaa isänmaallisessa hengessä kahta merkittävää romanialaista hallitsijaa kuningas Ferdinand I:sta ja nykyistä demokratiaa ja oikeusvaltioperiaatetta puolustavaa presidentti Klaus Iohannista ja toinen taas suomalaista vahvaa demokraattista perinnettä presidentistä toiseen aina K.J. Ståhlbergista Sauli Niinistöön.

Varsinaisena juhlapäivänä 1.12.2018 pidettiin juhlajumalanpalvelus Helsingissä Uspenskin katedraalissa, jota veti Turun ortodoksisen seurakunnan kirkkoherra isä Ion Durac. Läsnä olivat myös arkkipiispa Leo, suurlähettiläs Rotundu puolisoineen sekä merkittävä määrä kutsuvieraita mukaan lukien seuran delegaatio. Jumalanpalveluksen jälkeen suurlähettiläs kävi laskemassa seppeleen Suomen marsalkka Mannerheimin patsaan juurelle kiitollisuuden osoituksena siitä, että Mannerheimin johtaman armeijakunnan joukot olivat ensimmäisessä maailmansodassa Romanian rintamalla taistelleet ansiokkaasti yhdessä romanialaisten kanssa yrittäen häätää maasta pois sinne tunkeutuneet keskusvaltojen joukot. Illalla oli Tampereen Suomi-Romania-Yhdistyksen (TSRY) järjestämä koko perheen kansallispäivän juhla, jossa pj. Jussi Tuovinen ja hallituksen varajäsen Timo Tamminen edustivat seuraa.

Helsingissä 9.3.2019 /Hallitus

(Hyväksytty Suomi-Romania-Seuran kevätkokouksessa 7.4.2019)

TOIMINTAKERTOMUS 2017

YLEISTÄ
Suomi-Romania-Seura ry on Romaniasta kiinnostuneiden suomalaisten kulttuurin ystävien vuonna
1951 perustama ystävyysseura. Vuosi 2017 oli siten yhdistyksen 66. toimintavuosi. Toimintaajatuksensa
mukaisesti Suomi-Romania-Seura ry tekee suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, (sen
kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa). Seuran päämääriin kuuluu toimia
jäsentensä yhdyssiteenä, kehittää kulttuuri-, matkailu- sekä muuta yhteistyötä eri tahojen kanssa
järjestämällä yhteisiä jäsentilaisuuksia ja tapaamisia sekä avoimia yleisötilaisuuksia.
Yhteistyötä jatkettiin Ystävyysseurojen Liiton (YSL) ja muiden ystävyysseurojen kanssa.
Yhteistyötä kehitettiin erityisesti muiden Suomessa toimivien Romaniaan tai romanialaisiin
liittyvien yhdistysten ja muiden tahojen sekä Romanian naapurimaihin kohdistuvien
ystävyysseurojen kanssa. Suomi-Bulgaria-Seuran, Suomi-Moldova-Seuran ja Suomi-Ukraina-Sillan
kanssa toteutettavaa Ala-Tonavan alueen ystävyysseurojen yhteistyötä syvennettiin ja
monipuolistettiin.
Yhdistyksen kotipaikka on Helsinki. Toiminta-alueena seuralla on koko Suomi ja jäseniä on eri
puolilla maata. Yhdistyksen toiminnasta kiinnostuneita jäseniä etsittiin erityisesti
pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, jotta toimintaa voidaan toteuttaa eri puolilla maata.
LEHTI JA MUU TIEDOTUS
Seuran tiedotustoiminnan selkäranka on jäsenmaksuun sisältyvä neljä kertaa vuodessa ilmestyvä
nelivärinen Viesti-Vesti -lehti, jossa julkaistaan monipuolisesti Romaniaan ja sen historiaan ja
kulttuuriin liittyviä artikkeleita. Lehti ilmestyi suunnitelmien mukaan neljä kertaa vuoden 2017
aikana.
Lehden lisäksi seura toimitti jäsenistölleen jäsenkirjeitä ja muita tiedotteita sähköisesti tai
manuaalisesti. Seuralla on myös oma kotisivu ja Facebook-sivu, joita jäsenistön toivotaan
aktiivisesti seuraavan varsinkin ajankohtaisten tapahtumien osalta.
TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET
Seuran painopistealueiksi toimintavuodelle 2017 määriteltiin:
1. Toiminnallisten jäsen- ja yleisötilaisuuksien järjestäminen laajempana, monipuolisempana ja
tehokkaammin yhteistyöverkostoja hyödyntäen kuin aiemmin
2. Sisäisen ja ulkoisen tiedotuksen kehittäminen myös uusia tiedotuskanavia etsien
3. Seuran taloudellisten resurssien parantaminen
Vuonna 2017 toimintaa pyrittiinkin tehostamaan ja fokusoimaan niin, jotta rajallisilla resursseilla
voitiin toteuttaa mahdollisimman paljon hyödyllistä ja jäsenistöä kiinnostavaa toimintaa.
KÄYTÄNNÖN TOIMINTAA
Syksystä 2015 lähtien säännöllisesti pidettyä Studia Danubia -luentosarjaa Kulttuurikeskus
Caisassa Helsingissä jatkettiin yhteistyössä muiden Tonavan maiden ystävyysseurojen kanssa.
Kyseessä on kaikille kiinnostuneille avoin ja maksuton luentosarja, jossa tehdään Tonavan alueen
maiden kulttuuria, historiaa ja nykypäivää tutuksi Kulttuurikeskuksen toimintaperiaatteiden
mukaisesti. Tarkempi ohjelma näkyy liitteessä.
Tammikuussa seura osallistui perinteiseen tapaan Helsingissä järjestettäville matkamessuille
yhdessä muiden ystävyysseurojen kanssa. Tällä kertaa seura osallistui omalla osastolla.
Vuoden alusta 2017 tuli kuluneeksi 10 vuotta Romanian ja Bulgarian EU-jäsenyyden alkamisesta.
Tämän kunniaksi Suomi-Romania-Seura ja Suomi-Bulgaria-Seura yhteistyössä Helsingin yliopiston
Aleksanteri-instituutin kanssa järjestivät helmikuussa 2017 seminaarin aiheella "Romania ja
Bulgaria 10 vuotta EU:ssa, mitä nyt ja miten tästä eteenpäin".
Kevään tulon juhla Martisor/Martenitsa järjestettiin perinteiseen tapaan yhteistyössä Suomi-
Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa 28.2. Kiertävän järjestelyvastuun mukaisesti
järjestelyvastuu vuonna 2017 oli Suomi-Romania-Seuralla.
Syksyllä 2017 järjestettiin samojen tahojen sekä Suomi-Ukraina-Sillan kanssa 9-päiväinen Suuri
Babadagin matka matka Bulgariaan, Romaniaan, Moldovaan, Transnistriaan ja Ukrainaan, joka oli
erittäin onnistunut. Matkanjohtajana toimi seuran sihteeri ja Romanian tuntija Anssi Vuorinen ja
vastuullisena matkatoimistona romanialainen World Synergy Travel. Tarkempi ohjelma näkyy
liitteessä.
Kesällä 2017 järjestettiin perinteinen kesäretki, tällä kertaa Uuteen Valamon luostariin
Heinävedelle. Tämäkin matka oli erittäin onnistunut. Valamon luostarinjohtaja, arkkimandriitta, isä
Sergei otti matkalaiset ystävällisesti vastaan ja toivoi yhteistyön entisestään tiivistyvän ja
monipuolistuvan. Matti Sippola ja Mikko Heikkilä ja Paavo Vähätiitto luovuttivat luostarille
seuran standaarin numero 14, jonka otti vastaan isä Sergei. Myös Valamon ystävien jäsenlehdessä
mainittiin sittemmin seuran matkasta hyvin positiiviseen sävyyn.
Gloria Badarau-Heikkilä osallistui seuran edustajana suomalaistaiteilijoiden Finroart XXInäyttelyyn
29.11- 25.12. Romanian Bacaussa esittäen järjestäjille SRS:n puheenjohtajan
tervehdyksen avajaisissa. Näyttelyn avaajana toimi Suomen Romanian suurlähettiläs Päivi
Pohjanheimo.
Romanian suurlähetystön järjestämälle kansallispäivän vastaanotolle 1.12.2017 osallistuivat pj.
Jussi Tuovinen, Paavo Vähätiitto, Matti Sippola, Mikko Heikkilä ja Anssi Vuorinen.
Suurlähettilään kanssa järjestettiin 8.12. palaveri, jossa kaavailtiin Romanian yhdistymisen
juhlavuoden 2018 ohjelmaa ja erilaisia yhteistyömuotoja seuran ja suurlähetystön kesken. Seuran
puolesta siihen osallistuivat pj. Jussi Tuovinen, Paavo Vähätiitto, Matti Sippola ja Mikko
Heikkilä.
Helsingissä 28.2.2018
Suomi-Romania-Seura

Hallitus Suomi-Romania-Seura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2016

YLEISTÄ

Vuosi 2016 oli Suomi-Romania-Seura ry:n 65. toimintavuosi. Seuran toiminta-ajatuksen mukaan Suomi-Romania-Seura tekee toiminnallaan suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kulttuuria, kansaa, kieltä, historiaa ja yhteiskuntaa sekä luontoa. Päämääriensä mukaan seura kehittää kulttuuri-,matkailu- ja muuta yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa sekä ylläpitää yhteyksiä Suomessa asuviin romanialaisiin. Kuluneen vuoden toimintaa toteutettiin hyväksytyn suunnitelman mukaisesti pitäen seuran taloutta samalla tasapainoisena ja vakaana.
JÄSENISTÖ
Seuraan kuului vuonna 2016 220 maksavaa henkilöjäsentä. Kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren ja 2015 kutsututkunniajäsenet Maija-Liisa Pitkä ja Liisa Ryömä sekä Tuulikki ja Voitto Sulander.
HALLITUS JA TOIMIHENKILÖT
Seuran hallituksen puheenjohtajana vuonna 2016 toimi Jussi Tuovinen, 1.varapuheenjohtajana Matti Sippola ja 2.varapuheenjohtajana Mikko Heikkilä. Muut hallituksen jäsenet olivat Eeva Blumenthal, Ville Karas, Jaakko Ojanne ja Anssi Vuorinen sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä,Sissi Juhola-Arjanko ja Kari Mäkelä.
Sihteerinä ja rahastonhoitajana toimi Anssi Vuorinen ja jäsenlehden päätoimittajana Mikko Heikkilä. Seuran toiminnantarkastajana toimi Raili Monto ja varatoiminnantarkastajana Päivi Siekkinen. PAINOPISTEALUEET JA TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN
Toimintaa jatkettiin yhdistyksen toimintasuunnitelman päälinjauksia noudattaen. Yhdistyksen sisäistä tiedotusta toteutettiin jäsenlehden, jäsenkirjeitten ja sähköpostin avulla. Yhdistyksen julkisuuskuvaa parannettiin tekemällä toimintaamme tunnetuksi eri tilaisuuksissa.
Vuodelle 2016 asetettujen toiminnallisten tavoitteiden voitaneen katsoa toteutuneen erinomaisesti taloudellisten resurssien niukkuudesta huolimatta. Käytännön toimintaa on onnistuneen 65-vuotisjuhlan lisäksi määrätietoisestilaajennettu ja monipuolistettu vuoden aikana panostaen erityisesti ystävyysseurojen yhteistyöhön mm. jatkamalla aiemmin aloitettua Studia Danubia -luentosarjaa sekä järjestämällä seuran perinteinen kevääntulon Martisor -juhla sekä kevätretki keskinäisessä yhteistyössä.
Nelivärinen jäsenlehti Viesti-Veşti ilmestyi suunnitelman mukaisesti neljä kertaa vuodessa. Lehti on saanut kiitosta niin jäsenistön taholta kuin sen ulkopuoleltakin. Jäsenlehden ja jäsenkirjeiden lisäksi seuran sisäisessä ja ulkoisessanviestinnässä on käytetty onnistuneesti hyväksi sähköistä viestintää sähköpostin lisäksi myös seuran kotisivuilla ja sosiaalisessa mediassa.
Tavoitteeksi asetettua yhdistystoiminnan strategiaprosessia saatiin vuonna 2016 vietyä eteenpäin siinä määrin, että seuraavan kerran vastaavalle tilanneanalyysille lienee tarvetta vasta noin viiden vuoden kuluttua.
Taloudellisten tavoitteiden voidaan todeta myös tulleen saavutetuiksi OKM:n toiminta-avustuksen turvin ja tarkkaa budjettikuria noudattaen. Tavoiteltu jäsenlehden ilmoitustulotuotto on kuitenkin edelleen jäänyt varsinvähäiseksi, joten sen eteen pitää ponnistella jatkossa entistäkin pontevammin, varsinkin kun yleinen taloudellinen tilanne osoittaa pitkästä aikaa pieniä elpymisen merkkejä.
KOKOUKSET
Yhdistyksen ja hallituksen kokoukset
Kevätkokous pidettiin 5.3. Rautatieasemakahviossa Salossa. Kokouksen yhteydessä järjestettiin seuran kehittämisprosessin jatkopalaveri. Syyskokous pidettiin 19.11. Helsingissä osoitteessa Porvoonkatu 37 A. Kokouksen yhteydessä järjestettiin myös seuran ohjelmallinen pikkujoulujuhla. Molempien kokouksien puheenjohtajana toimi seuran puheenjohtaja Jussi Tuovinen.
Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 7 kertaa puheenjohtajan kutsumana ja johtamana. Kokoukset pidettiin Helsingissä (8.2., 1.4., 20.5., 22.8., 13.10. ja 20.12.) ja Salon Muurlassa (7.9.) Seuran strategiapalaverit Vuonna 2015 aloitettua kehittämisprosessia jatkettiin 5.3.2016 analysoimalla seuran menneen vuosikymmenentoimintaa ryhmissä ja yksilöinä samalla etsien suuntaa tulevaisuuteen. Välitilinpäätös saatiin 7.9.2016 työstettyä seuran uudeksi toiminta-ajatukseksi ja toiminnan päämääriksi, joiden suunnassa on mahdollista edetäseuraavalle vuosikymmenelle.
TAPAHTUMAT JA MUU TOIMINTA
Matkamessut: Seura osallistui Matkamessuille Helsingin Messukeskuksessa 21.-24.1.2016 yhteisellä osastolla Suomi-Moldova-Seuran ja Tampereen Suomi-Romania-Yhdistyksen kanssa. Lisäväriä osastolle toi Haaga-Helianammattikorkeakoulun opiskelijaryhmä, joka suoritti messuyleisön keskuudessa kyselyn näiden tiedoista ja asenteista Romaniaa kohtaan. Sittemmin kyselyn tuloksia esiteltiin seuran 65-vuotisjuhlaseminaarissa 8.10.2016.

Kevääntulon juhla Martisor/Martenitsa
Kevääntulon juhlaa Martisor/Martenitsa vietettiin yhdessä Suomi-Bulgaria-Seuran ja Suomi-Moldova-Seuran kanssa perinteisin menoin Helsingin yliopiston lääketieteen opiskelijoiden asuntolan saunahuoneella osoitteessaParaistentie 17. Tilaisuus oli jälleen kerran lämminhenkinen ja yhteisöllisyyttä lisäävä ja löylytkin olivat miellyttävät. Musiikkia tilaisuuteen tarjosi Dynamic Duo eli Kim Calonius ja Stefan Smirnov.

Molempain Moldovain kiertomatka 

Kevään korvalla 4.-10.5.2016 järjestettiin yhteistyössä Suomi-Moldova-Seuran ja Tampereen Suomi-Romania-Yhdistyksen kanssa Molempain Moldovain kiertomatkaMoldovan tasavaltaan ja Romanian Moldovaan. Matkaohjelma oli tiivis ja antoisa ja siinä tutustuttiin mm. Moldovan pääkaupunkiin Chisinauhun, Transnistrian kapinallismaakuntaan, valtavaan Cricovan viiniluolastoonsekä moniin Bukovinan kuuluisiin sisältä ja ulkoa maalattuihin luostareihin, joista monet ovat myös Unescon maailmanperintökohteita. Matkalle osallistui useita seuran jäseniä.

Impin päivän kesäretki Perinteinen kesäretki järjestettiin tällä kertaa Pirkanmaalle Impin päivänä 11.6.2016. Kumppaneina yhteistyössä olivatjälleen Suomi-Moldova-Seura ja Tampereen Suomi-Romania-Yhdistys, joiden jäseniä osallistui myös retkelle. Retken pääkohteina Akaassa olivat erityisesti Toijalan ja Viialan kirjastot, joista viimeksi mainitussa pidettiinmolempien seurojen yhteisen taidenäyttelyn avajaiset sekä Tampereen seudulla, jonne retki jatkui. Kaiken kaikkiaan retkellä oli tarjolla erittäin monipuolinen ja kiinnostava kulttuurinen kokonaisuus taidetta, romaniankielisiä kirjoja, esitelmiä, Hopping Brewster -panimon pienpanimo-oluita, Suomen poliisimuseo, Tampereen kulttuurihistoriaa sekä lopuksi vielä munkkikahvit Pispalanharjun näkötornilla.Kiitokset erityisesti Timo Tammiselle onnistuneista retken järjestelyistä Akaan kirjastojen osalta.

Syyspäivän viininkorjuujuhla 

Syyskausi käynnistettiin uudella ja onnistuneeksi havaitulla yhteistyömuodolla Syyspäivän viininkorjuujuhlalla, joka pidettiin syyspäiväntasauksen päivänä torstaina 22.9.2016 Helsingissä osoitteessa Porvoonkatu 37 A, Kyseessä oli yhteishanke Suomi-Bulgaria-Seuran, Suomi-Moldova-Seuran ja Suomi-Ukraina-Sillan kanssa. SBS:n kautta osallistujat saivat herkullista tarjoilua ja SUS:n puheenjohtaja Aki Pulli johdatteli juhlaväen Balkanin ja Tonavan seudun viinien maistuvaan maailmaan sekä tiedollisesti että varsinkin aistinvaraisesti.

Kansainvälinen 65-vuotisjuhlaseminaari 

Seuran 65. juhlavuotta juhlistettiin vuoden päätapahtumalla eli kansainvälisellä juhlaseminaarilla lauantaina 8.10.2016 Helsingissä Pasilan kirjaston pääauditoriossa osoitteessaKellosilta 9. Tilaisuudessa oli sekä suomenkielinen että englanninkielinen osuus ja se osoittautui kaikilta osin menestykseksi. Tilaisuutta kunnioitti läsnäolollaan mm. neljä entistä suurlähettilästä; Timo Koponen, Pekka Harttila, Irmeli Mustonen ja Ulla Väistö, joista kaksi viimeksi mainittua liittyi myös seuran jäseniksi. Romanian Suomen suurlähettiläs Razvan Rotundu toi tilaisuuteen lähetystön tervehdyksen ja juhlapuheen piti seuran kunniapuheenjohtaja Lauri Lindgren.Läheinen yhteistyötahomme ja sisarseuramme Suomi-Bulgaria-Seura muisti puheenjohtajansa Tapani Salosen johdolla seuraa tervehdyksellä ja kauniilla Romanian lipun väreihin asetetulla kukkalaitteella. Palkitsemiset: Kunniajäsenkirjojen ja standaarien luovutus 8.10.2016
Juhlaseminaarin alussa luovutettiin myös seuran kunniajäsenyyttä osoittavat kunniakirjat Tuulikki ja Voitto Sulanderille, Maija-Liisa Pitkälle jaLiisa Ryömälle. Päätöksen jälkeen saimme suruksemme kuulla, että Voitto Sulander oli menehtynyt 14.9.2016 ja niinpä hänen kunniakirjansa toimitettiin hänen leskelleen postuumisti ja hänen muistokseen pidettiin tilaisuuden yhteydessä pieni hiljainen hetki.
Seuran numeroidut standaarit myönnettiin seuraaville henkilöille ansioistaan: Eira Karjalainen (N:o10) monikymmenvuotisesta toiminnastaan toimittajana, tulkkina ja kielenkääntäjänä kääntäen lukuisan määrän romaniankielisiä dokumentteja ja filmejä suomenkielelletekstityksineen Inkeri Sippo-Tujunen ja Ari Tujunen yhdessä (N:o 11) pitkäaikaisesta työstään tehdä suomalaisille tunnetuksi etenkin romanialaista kansantanssikulttuuria ja ollen Balkanin maiden kansantansseja esittävän tanssiryhmä Frunzan perustajajäseniä Marjatta Vesalainen (N:o12) ammattinsa ja työuransa aikana tekemästään arvostetusta työstä Suomeen saapuneiden Romanian romaniväestöön kuuluvien ihmisten elinolosuhteiden kohentamiseksi Paavo Vähätiitto (N:o13) pitkäaikaisesta toiminnastaan seuran aktiivijäsenenä, josta hallituksen puheenjohtajana vuosina 2008-2010, minä aikana panostanut erityisesti seuran taloudellisten edellytysten kohentamiseen

Studia Danubia -luento- ja keskustelutilaisuudet 

Syksyllä 2015 seuran aloitteesta ja koordinoimana aloitettu eri ystävyysseurojen yhteistyönä toteuttama Studia Danubia -luentosarja jatkui Helsingissä kulttuurikeskus Caisassa aktiivisesti ja säännöllisesti koko vuoden 2016 ajan.Tilaisuudet olivat avoimia ja maksuttomia kaikille kiinnostuneille toteuttaen siten sekä seuran että myös kulttuurikeskuksen tavoitetta lisätä kansainvälistä tietoa ja ymmärtämystä toisia kulttuureja kohtaan ja siten osaltaan vähentää ennakkoluuloja ja muukalaisvastaisuutta.Tilaisuuksien aiheet olivat:
Ti 19.1. Aluekehitysneuvos KTM Risto Tienari: Kokemuksia Romanian hallinnosta EU- liittymisen aikoihin 

Ti 23.2. MMT Anssi Vuorinen: Matkailijan kokemuksia Moldovasta; FM Elenn Grațiela Știrbu: Moldova: a long-awaited trip 

Ti 22.3. VTT Heikki Larmola: Tsekin historian käännekohdat ja kuuluisat kahdeksikkovuodet
Ke 20.4. VTM Kari J. Talvitie, sotahistorian asiantuntija: Kaartilaisten sotaretki Balkanille ja Bulgarian vapautus 

Ke 18.5. Matkailuasiantuntija Maija Boshkov: Elämyksiä Bulgariassa, suomalainen näkökulma 

Ti 20.9. Liikunnanohjaaja Liviu Petrila: Romanian pitkä tie diktatuurista demokratiaan 

Ti 18.10. Tietoasiantuntija Mikko Hakalin: Länsi-Balkanintuntemattomat matkailuhelmet: Albania, Kosovo, Makedonia ja Montenegro
Ti 15.11. Erityisopettaja Sissi Juhola kumppaneineen: Suomen kielen ja kulttuurin opetus Romaniassa

Ti 13.12. Suomentaja Päivi Paloposki: Matkalla Babadagiin: Andrzej Stasiukin kuvauksia Itä- Euroopan syrjäkulmilta
EDUSTUKSET JA OSALLISTUMISET
Romanian uuden suurlähettilään Razvan Rotundun kutsuille ja konserttiin 16.9.2016 suurlähetystössä osallistuivat Vilma ja Matti Sippola sekä Gloria Badarau-Heikkilä.
Tampereen Suomi-Romania -yhdistyksen Romanian kansallispäivän juhlaan 4.12.2016 osallistuivat seuran edustajina Jussi Tuovinen ja Timo Tamminen.
Romanian kansallispäivän tilaisuuteen 1.12.2016 suurlähetystössä osallistui Paavo Vähätiitto.
Ystävyysseurojen liiton kevätkokouksessa 7.4.2016 seuraedusti Matti Sippola ja syyskokouksessa 10.11.2016 Matti Sippola ja Jussi Tuovinen.YSL:n syysretkelle seurasta osallistuivat Matti ja Vilma Sippola.
Muiltakin osin seuran toiminta on jatkunut vilkkaana etsien aktiivisesti uusia toimintamuotoja ja yhteistyötahoja vanhojakaan toimintamuotoja unohtamatta.
Helsingissä 23.2.2017
SUOMI-ROMANIA-SEURAN HALLITUS 

TOIMINTAKERTOMUS 2015

YLEISTÄ

Vuosi 2015 oli Suomi-Romania-Seura ry:n 64. toimintavuosi. Seuran toiminta-ajatuksen mukaan Suomi-Romania-Seura tekee toiminnallaan suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kansaa, luontoa ja kulttuuria. Seura toimii jäsentensä yhdyssiteenä, järjestäen yhteisiä tilaisuuksia ja tapaamisia. Seura kehittää kulttuuri-, matkailu- ja muuta yhteistyötä sidosryhmiensä kanssa sekä ylläpitää yhteyksiä Suomessa asuviin romanialaisiin. Kuluneen vuoden toimintaa toteutettiin hyväksytyn suunnitelman mukaisesti pitäen seuran taloutta samalla tasapainoisena ja vakaana.

JÄSENISTÖ

Seuraan kuului vuonna 2015 125 maksavaa henkilöjäsentä. Kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren ja 2015 kutsutut kunniajäsenet Maija-Liisa Pitkä, sekä Tuulikki ja Voitto Sulander.

HALLITUS

Seuran hallituksen puheenjohtajana vuonna 2015 toimi Jussi Tuovinen, 1.varapuheenjohtajana Matti Sippola ja 2.varapuheenjohtajana Anca Sarau-Vuorinen. Muut hallituksen jäsenet olivat Mikko Heikkilä, Stefan Smirnov, Anssi Vuorinen ja Paavo Vähätiitto sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä, Jaakko Kölhi ja Tiina Toivonen. Hallituksen ulkopuolisena sihteerinä toimi Eeva Blumenthal, rahastonhoitajana ja jäsenlehden päätoimittajana Mikko Heikkilä.

TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET

Toimintaa jatkettiin seuran toimintasuunnitelman päälinjauksia noudattaen. Seuran sisäistä tiedotusta toteutettiin jäsenlehden, jäsenkirjeitten ja sähköpostin avulla. Seuran julkisuuskuvaa parannettiin tekemällä toimintaamme tunnetuksi eri tilaisuuksissa.

TOIMINNAN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN

Jäsenlehti Viesti-Vesti ilmestyi suunnitelman mukaisesti neljä kertaa vuodessa. Lehti on saanut kiitosta niin jäsenistön taholta kuin sen ulkopuoleltakin. Yhteistoiminnan ylläpitoa ystävyysseurojen kanssa toteutettiin Helsingin matkamessuilla, Martisor/Martenitsa -tilaisuudessa yhdessä Suomi-Bulgaria-seuran ja Suomi-Moldova-seuran kanssa sekä syksyllä 2015 käynnistyneessä Studia Danubia -luentosarjahankkeessa yhdessä Suomi-Moldova-seuran kanssa.

KOKOUKSET

Yhdistyksen kokoukset:
Kevätkokous pidettiin 11.4. Turussa. Kokouksen yhteydessä järjestettiin Anssi Vuorisen opastamana kulttuurihistoriallinen kierros Turussa. Syyskokous pidettiin 7.11. Helsingissä. Kokouksen yhteydessä pidettiin myös seuran Early Bird -pikkujoulut. Molempien kokouksien puheenjohtajana toimi seuran puheenjohtaja Jussi Tuovinen.

Hallituksen kokoukset:

Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 7 kertaa puheenjohtajan kutsumana. Kokoukset pidettiin Helsingissä (10.1, 12.9, 30.10. ja 15.12.), Salon Muurlassa (7.3.) ja Turussa (11.4.)

YHDISTYKSEN MUU TOIMINTA
Talous ja tilinpito

Jäsenmaksujen perintä- ja tilityskäytäntöjä toteutettiin aiempien vuosien mallin mukaisesti. Kirjanpidosta vastasi yhdistyksen rahastonhoitajana toiminut Mikko Heikkilä.

Tapahtumat

Seura osallistui omalla osastollaan Matkamessuille Helsingin Messukeskuksessa 15.-18.1.

Kevääntulon juhlaa Martisor/Martenitsa vietettiin yhdessä Suomi-Bulgaria- ja Suomi-Moldova-seurojen kanssa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä 28.2.

Romania- ja Moldova-aiheinen kevättilaisuus pidettiin yhdessä Suomi-Moldova-seuran kanssa Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä 12.5.

Maailma Kylässä -festivaaliin Helsingissä osallistuttiin omalla osastolla 23.-24.5.

Salon seudulle järjestettiin monipuolinen kokopäivän kulttuuriretki 25.7.
Retken pääkohteena oli Romanian Dreams -kansainvälinen kuvataidenäyttely Kiskon kivimakasiinissa Salossa. Näyttelyssä olivat esillä kahdeksan taiteilijan yhteisnäyttelyssä myös jäsenemme taidemaalari Asta Niemistö ja kuvataiteilija Gloria Badarau-Heikkilä. Viimeksi mainitun taiteilijan töitä oli kesällä esillä myös Iasissa Romaniassa näyttelyssä, jota organisoi romanialainen seuramme jäsen Ionela Ionescu.

Syksyllä aloitettiin seuran aloitteesta ja koordinoimana eri ystävyysseurojen yhteistyönä toteuttama Studia Danubia -luentosarja, jonka puitteissa järjestettiin neljä tilaisuutta Kulttuurikeskus Caisassa Helsingissä. Tilaisuuksien aiheet olivat:

- 15.9. Viinikonsultti Timo Jokinen: Pikakatsaus Tonavan alueen viineihin
- 14.10. MMT Anssi Vuorinen: Pikakatsaus Romanian kulttuuriin ja kansanperinteeseen
- 17.11. Sukututkija DI Kim Calonius: Suomi ja Moldova - kontaktit historiassa
FM Erno Miettinen: Transnistrian haaste Moldovalle ja Euroopalle
- 15.12. Maj. evp Mikko Heikkilä: Klaus Johannis - Romanian presidentti

Ystävyysseurojen liiton (YSL) syyskokoukseen Helsingissä 12.11. osallistui seuran valtakirjalla ensimmäinen varapuheenjohtaja Matti Sippola.

Romanian kansallispäivän juhlassa Tampereella 28.11. seuraa edustivat Matti Sippola ja neljä muuta seuran jäsentä.

Kansallispäivän 1.12. vastaanotolla Romanian suurlähetystössä seuraa edusti hallituksen jäsen Paavo Vähätiitto.

SUOMI-ROMANIA-SEURAN HALLITUS

TOIMINTAKERTOMUS 2014

YLEISTÄ

Suomi-Romania-Seura ry on suomalaisten Romanian ystävien vuonna 1951 perustama ystävyys- ja kulttuuriyhdistys. Yhdistyksen toiminnan tarkoituksena on sääntöjensä mukaisesti välittää suomalaisille tietoa Romaniasta, sen kansasta, kulttuurista, historiasta ja luonnosta.

Seitsemän vuotta sitten käynnistetty toiminnan kehittämisprosessi on vähitellen saatu vietyä askel askeleelta kohti toiminta-ajatuksen mukaisia päämääriä ja tavoitteita.

Yhdistys on uudistanut toimintaansa ja parantanut julkisuuskuvaansa saaden uutta näkyvyyttä ja tunnettuutta suomalaisten keskuudessa.

Vuosi 2014 oli yhdistyksen 63. toimintavuosi. Jo perinteisesti yhdistys oli tammikuussa mukana vuosittaisilla matkamessuilla Helsingin Messukeskuksessa. Siellä esiteltiin yleisölle yhdistystä ja jaettiin tietoa Romaniasta ja Romanian matkailusta messuvieraille. Osallistuminen Maailma kylässä -tapahtumaan keväällä täydensi myös tavoitteeksi asetettua Romania-tietouden jakamista suomalaisille. Huolimatta messuilla tehdyistä markkinointiponnistuksista, ei sanomamme saavuttanut niitä ihmisiä, joiden olimme kuvitelleet kiinnostuvan matkoista Romaniaan. Tästä syystä emme lähteneet yhdistyksemme nimissä suunnittelemaan matkaprojekteja Romaniaan.

Yhteistyötä jatkettiin edelleen Suomi-Moldova-seuran ja Suomi-Bulgaria-seuran kanssa. Yhteistyö romanialaisyhdistys ACR:n kanssa ei kehittynyt ideointia pidemmälle. Tampereen Suomi-Romania-yhdistys sen sijaan on ottanut yhteyttä seuraamme ja tehnyt aloitteen yhteistyön kehittämisestä.

Vuoden aikana yhdistys ja sen jäsenet osallistuivat erilaisiin tapahtumiin pääkaupunkiseudulla, Helsingissä, Akaan Toijalassa, Tampereella, Turussa ja Salossa.

Yhdistyksemme jäsen Jussi Tuovinen kuului Ystävyysseurojen Liitto ry:n hallitukseen.

JÄSENISTÖ

Yhdistykseen kuului toimintavuonna 2014 125 henkilöjäsentä. Yhdistyksen kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren Turusta. Lisäksi yhdistyksellä on (perimätiedon mukaan) kolme ainaisjäsentä, Maija-Liisa Pitkä sekä Tuulikki ja Voitto Sulander.

Yhdistyksen maksaneiden jäsenten lukumäärän lievä lasku johtuu osaltaan iäkkäimpien jäsenten sivuun jättäytymisistä sekä toisaalta muutaman uuden/vanhan jäsenen jäsenmaksun laiminlyönneistä.

HALLITUS

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuonna 2014 toimi Mikko Heikkilä. ja sihteerinä Gloria Badarau-Heikkilä. 1. varapuheenjohtaja oli Matti Sippola ja 2. varapuheenjohtaja Paavo Vähätiitto. Muut hallituksen jäsenet olivat, Anca Sarau-Vuorinen, Stefan Smirnov, Claudia Nystrand, Juha Kajander, sekä varajäsenet Gloria Badarau-Heikkilä, Jaako Kölhi ja Liviu Petrila.

TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET JA TAVOITTEIDENTOTEUTUMINEN

Sisäisen ja ulkoisen tiedottamisen kehittämisessä voidaan katsoa tiedottamiselle asetetut tavoitteet saavutetuiksi. Jäsenlehden julkaiseminen jatkui entisen tasoisena. Lehti ilmestyi neljä kertaa vuoden aikana säännöllisesti ja aikataulussa pysyen. Jäsenistöltä ja ulkopuolisilta on saatu hyvää palautetta lehden tasosta, sisällön laadusta, ja ulkoasusta. Useimmat jäsenet haluavat saada lehtensä edelleen painettuna paperiversiona. Asiatuntevia kirjoituksia saatiin lehteen monelta asiantuntijalta seurasta ja sen ulkopuolelta.

Yhdistyksen Internet-kotisivuja ylläpidettiin ja päivitettiin noin kerran kuukaudessa. Edellisellä toimintakaudella avatut sosiaalisen median FB -sivut ovat osoittautuneet käyttökelpoisiksi keskustelu- ja tiedotuspalstoiksi osalle jäsenistä.

Romanian ja samalla myös yhdistyksen parempaa julkisuuskuvaa tuotiin esille messuilla ja muissa tilaisuuksissa. Uusien tasokkaiden jäsen- ja yleisötapahtumien järjestämisellä toiminnalliset tavoitteet voidaan katsoa saavutetuiksi. Tapahtumien ja niiden ohjelmien ennakkosuunnittelua toteutettiin onnistuneesti ja hallituksen työnjaon mukaisesti.

Jäsenlehden ilmoitushankinta ei tehostunut toivotulla tavalla. Kasvutavoitteet siltä osalta jäivät toteutumatta. Uutismateriaalin ja ilmoitusmateriaalin hankintaa on jatkossa tarpeen tehostaa. Yhdistyksen lähimenneisyyden tapahtumien kartoitus on vielä eri syistä johtuen keskeneräinen.

TAPAHTUMIA 2014

  • 17.-19.01. MATKA 2014 -messuille osallistuminen. Päivystäjinä 8 seuran jäsentä.
  • 17.01. Eminescu-ilta Romanian suurlähetystössä. (mukana myös SRS:n)
  • 01.03 Suomi-Romania-Seura tutustui romanialaiseen taiteilijaan Carmen Marin´iin Galleria DIXIN maaliskuun näyttelyn avajaisissa Helsingissä. Läsnä olivat pj. siht. ja Leena DE Blasio
  • 02.03. Seuran Martisor- Martenitsa -juhla ja tapaaminen Helsingissä yhteistyössä Suomi-Bulgaria ja Suomi-Moldova -seurojen kanssa (Stefan Smirnov, Kim Calonius, Nadezda Blagoeva ja Paavo Vähätiitto)
  • 24.03. Suurlähettiläs Cătălin Avramescu teki vierailun Salon kaupunkiin. Läsnä olivat myös seuran puheenjohtaja ja sihteeri.
  • 23.03. Kevätkokous ja seuran järjestämä yleisötilaisuus Akaan kaupunginkirjastossa Toijalassa (16 osallistujaa) Yleisötilaisuudessa esiintyivät jäsenemme Anca Sarau-Vuorinen, Kim Calonius, Pentti Hannikainen ja Riitta Hognerud-Mikkonen sekä kirjastotoimenjohtaja Timo Tamminen
  • 24.-25.05. Maailma kylässä -festivaaliin osallistuminen Helsingin Kaisaniemessä Mahdollisuuksien torilla. Päivystäjinä oli 7 seuran jäsentä.
  • 22.08. "Romanialaisen runon ja musiikin ilta" Teatteri Kallio Helsinki (Liviu Petrila). Mukana oli muutama seuran jäsen.
  • 30.08. Limba Noastra -ilta Helsingissä yhdessä Suomi-Moldova-seuran kanssa. Illan esiintyjinä olivat mm. Kim Calonius, Liviu Petrila, Gloria Badarau-Heikkilä sekä Vadim Grumeza
  • 28.09. YSL:n syysretki Turkuun (osallistui vpj. Paavo Vähätiitto)
  • 11.10. Transilvania-ilta Dracula -teemalla Rikhardinkadun kirjastossa Helsingissä. Paikalla oli 30 osanottajaa. Esiintyjinä Stefan Smirnov, Kim Calonius, Anca Sarau-Vuorinen ja Jaakko Kölhi.
  • 08.11. Seuran syyskokous ja jäsenilta Salossa, Läsnä 16 seuran jäsentä. Jäsenillassa Pentti Hannikainen esitteli matkakuvia seuran romanianmatkalta 2013.
  • 23.11. Seuran pikkujoulu Turun yliopistolla. (Anca Sarau-Vuorinen ja Päivi Siekkinen) Paikalla oli 9 osanottajaa.
  • 02.12. Osallistuminen Romanian kansallispäivän vastaanottoon Helsingissä (pj ja siht.)
  • 22.12. Romanian suurlähetystön joulujuhla ja konsertti. (osallistui muutama seuran jäsen)

KOKOUKSET

Kevätkokous pidettiin 23.3.2014 Akaan Toijalassa.

Puheenjohtajana toimi Kari Mäkelä. Sihteerinä Leena De Blasio. Läsnä oli 16 yhdistyksen jäsentä.

Syyskokous pidettiin 8.11.2014. Salossa

Puheenjohtajana toimi Mikko Heikkilä. ja sihteerinä Gloria Badarau-Heikkilä. Läsnä kokouksessa oli 16 yhdistyksen jäsentä.

Hallituksen kokoukset:

Kokoukset pidettiin 1./10.1.2014 Salossa, 2./23.2.2014 Helsingissä, 3./16.5.2014 Helsingissä, 4./5.9.2014 Salossa ja 5./18-20.10.2014 sähköpostikokouksena. Hallituksen jäsenten kokouksiin osallistuminen oli aktiivista ja kaikki kokoukset olivat päätösvaltaisia. Kokouksissaan hallitus käsitteli mm. tapahtumien järjestämisiä ja hallituksen tehtäväjaon mukaisten asioiden toteuttamista sekä yhdistyksen kokousten valmistelua.

YHDISTYKSEN MUU TOIMINTA

Huomionosoitukset

Huomionosoituksena yhdistyksen hyväksi tehdystä pitkäaikaisesta työstä luovutettiin syyskokouksessa 8.11.2014 Sinikka ja Seppo Koivistolle Suomi-Romania-seuran standaari n:o 9.

Talous ja tilinpito

Talouden hoidossa noudatettiin voimassa olevaa hallituksen 13.1.2013 vahvistamaa talousohjetta ajalle 2013-2015. Tilikauden 1.1.-31.12.2014 tulos oli -419,29 €. Tase 31.12.2014 oli -320,00 € ja pankkitilin saldo 31.12. 2014 00,00 €.

Kirjanpidosta, talousarvion ja tilinpäätöksen laatimisesta vastasi yhdistyksen rahastonhoitajana toiminut Mikko Heikkilä. Toiminnantarkastajana toimi vuoden 2014 osalta Immo Toivonen.

Seuranta

Vuoden 2014 talousarvio mahdollisti yhdistyksen toimintasuunnitelman toteuttamisen pääpiirtein.

SUOMI-ROMANIA-SEURAN HALLITUS

TOIMINTAKERTOMUS 2013

YLEISTÄ

Suomi-Romania-Seura ry on suomalainen ystävyys- ja kulttuuriyhdistys, jonka suomalaiset Romanian ystävät perustivat vuonna 1951. Yhdistyksen toiminnan päätarkoitus on välittää suomalaisille tietoa Romaniasta, sen kansasta, kulttuurista, historiasta ja luonnosta. Viime vuosina olemme edenneet asettamiimme kehittämistavoitteisiin uudistaen toimintaamme. Olemme hankkineet samalla uutta näkyvyyttä ja tehneet yhdistystämme tunnetuksi suomalaisten keskuudessa. Vuosi 2013 oli yhdistyksemme 62. toimintavuosi. 

Perinteisesti olimme tammikuussa mukana vuosittaisilla matkamessuilla, jossa esittelimme yhdistystämme ja jaoimme tietoa Romaniasta ja Romanian matkailusta suomalaisille messuvieraille. Osallistuminen Maailma kylässä -tapahtumaan täydensi myös tavoitteeksi asetettua Romania-tietouden välittämistä suomalaisille. Edellisen vuoden matkaprojekti Romaniaan sai jatkoa ja nimissämme toteutettiin jälleen syksyinen kiertomatka, joka tällä kertaa tehtiin kuvanveistäjä Brancusin jalanjäljille Romaniaan. Matka oli jälleen onnistunut ja matkalaiset olivat tyytyväisiä näkemäänsä ja kokemaansa. 

Avasimme uusia yhteyksiä myös muihin ystävyysseuroihin, kuten Suomi-Moldova-seura ja Suomi-Bulgaria-seura. Yhdistyksemme jäsen Jussi Tuovinen kuului Ystävyysseurojen Liitto ry:n hallitukseen. Vuoden aikana osallistuimme erilaisiin kulttuuritapahtumiin pääkaupunkiseudulla, Tampereella, Turussa ja Salossa. 

JÄSENISTÖ

Yhdistykseen kuului toimintavuonna 2013 140 henkilöjäsentä. Yhdistyksen kunniapuheenjohtaja on Lauri Lindgren Turusta. Lisäksi yhdistyksellä on 3 ainaisjäsentä (tiedossa olevat). 

HALLITUS

Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuonna 2013 toimi Mikko Heikkilä. Seuran sihteerinä toimi hallituksen jäsen Gloria Badarau-Heikkilä. 1.varapuheenjohtajana toimi Claudia Nystrand ja 2. varapuheenjohtajana Matti Sippola. Muut hallituksen jäsenet olivat, Päivi Siekkinen, Pavel Bunaciu, Juha Kajander ja Liviu Petrila, sekä varajäseninä 23.3.2013 alkaen vuoden loppuun saakka Erkki Salo, Sissi Juhola-Arjanko ja Kari Mäkelä. 

TOIMINNAN PAINOPISTEALUEET

Toimintasuunnitelman painopistealueeksi oli valittu yhdistyksen tiedotustoiminta ja sen kehittäminen. Tärkeimmäksi tehtäväksi painopistealueella oli sovittu Viesti-Vesti -lehden julkaiseminenSisäistä tiedotusta toteutettiin myös jäsenlehden, jäsenkirjeitten ja sähköpostin sekä Facebook- mediasivujen avulla.Yhdistyksemme julkisuuskuvaa parannettiin tekemällä toimintaamme tunnetuksi messuilla ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa, joissa jaoimme esitteitä, omaa lehteämme ja muita julkaisuja. 

TAPAHTUMIA 2013

18.-20.01. MATKA 2013 -messuille osallistuminen. (päivystäjinä seuran jäseniä n.9) 

07.02. Suurlähettiläs Catalin Avramescun tapaaminen ja neuvottelu Helsingissä (pj ja siht)

20.02. Suomi-Bulgaria-seuran Martenitsa-kurssille ja esittelyyn osallistuminen (pj ja siht)

02.03. Seuran Martisor-juhla Romanian suurlähetystössä.(Claudia Nystrand, Liviu Petrila) 

23.03. Seuran kevätkokous ja kunniakonsuli Sami Ettasen järjestämä ohjelma Tampereella. (18 osallistujaa) 

25.-26.05. Maailma kylässä festivaaliin osallistuminen (päivystäjinä seuran jäseniä n.7) 

22.08. "Taiteiden yö" osallistuminen. Teatteri Kallio Helsinki (Liviu Petrila) 

24.08. Muurlan vanhan ajan markkinat. Seuran toiminnan esittely.(pj ja siht) 

25.09. Avajaiset "Galleria Joella" Romanialaista Grafiikkaa Turussa: Romanialaiset taidegraafikot: Mircia Dumitrescu ja Reszegh Botond (mukana 6 seuran jäsentä) 

28.09. YSL:n syysretki Mustila & Verla ( vpj. Matti Sippola) 

06.-15.10. Kiertomatka Transilvaniaan ja Brancusin jalanjäljille. (10 seuran jäsentä) 

09.11. Seuran syyskokous ja seuran pikkujoulu yhdessä ACR: kanssa (n.30 seuran jäsentä) 

23.11. Suurlähettiläs Avramescun tapaaminen Salossa (pj ja siht)

14.11. Salon pamaus-runoilta. mm. romanialainen kirjailija Peter Sragher (pj ja siht) 

02.12. Osallistuminen Romanian kansallispäivän vastaanottoon Helsingissä (n.9 jäsentä) 

22.12. Romanian suurlähetystön joulujuhla ja konsertti. (osallistui 6 seuran jäsentä) 

TOIMINNAN TAVOITTEIDEN TOTEUTUMINEN

Viesti-Vesti -lehti ilmestyi neljä kertaa vuoden aikana säännöllisesti ja aikataulussa pysyen.Jäsenistöltä ja ulkopuolisilta on saatu hyvää palautetta lehden tasosta, sisällön laadusta, ja ulkoasusta.Yhdistyksen Internet-kotisivuja ylläpidettiin ja päivitettiin noin kerran kuussa.Edellisellä toimintakaudella avatut yhdistyksen Facebook -sivut ovat osoittautuneet myös käyttökelpoisiksi keskustelu- ja tiedotuspalstoiksi jäsenistölle.Viesti-Vesti -lehden ilmoitushankintaa, Romaniaan liittyvää lehden uutismateriaalin hankintaa, yhdistyksen lähimenneisyyden tapahtumien kartoitusta sekä tapahtumien ja niiden ohjelmien ennakkosuunnittelua toteutettiin hallituksen työnjaon mukaisesti .

Suomi-Romania-Seura ry

TOIMINTAKERTOMUS 2012

YLEISTÄ
Suomi-Romania-Seura ry on suomalainen ystävyysseura, jonka suomalaiset Romanian ystävät perustivat vuonna 1951. Yhdistyksen päätarkoitus on välittää suomalaisille tietoa Romaniasta, sen maasta ja kansasta, kulttuurista ja historiasta sekä luonnosta
Vuosi 2012 oli yhdistyksemme 61. toimintavuosi. Perinteisesti olimme jälleen mukana Matka 2012-messuilla ja jaoimme siellä messuvieraille tietoa Romaniasta ja Romanian matkailusta sekä teimme omaa toimintaamme tunnetuksi.
Saimme vuosien hiljaiselon jälkeen vihdoin toteutettua yhdistyksen oman kulttuurimatkan Romaniaan. Matka onnistui hyvin ja osanottajat olivat tyytyväisiä kulttuurikierroksemme monipuoliseen ohjelmaan. Tämä kannustaa jatkamaan yhdistyksen matkailuperinteitä.
Vuoden aikana olimme mukana erilaisissa tilaisuuksissa sekä pääkaupunkiseudulla, että Turussa ja Tampereella.
JÄSENISTÖ
Yhdistykseen kuului toimintavuonna 2012 120 maksanutta henkilöjäsentä. Yhdistyksen
kunniapuheenjohtajana on Lauri Lindgren Turusta. Yhdistyksellä on lisäksi kolme ainaisjäsentä.

HALLITUS
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuonna 2012 toimi Mikko Heikkilä.
1. varapuheenjohtajana oli Erkki Salo ja 2. varapuheenjohtajana Radu Szekely.
Muut hallituksen jäsenet olivat Gloria Badarau-Heikkilä sihteerinä, Päivi Siekkinen. Pavel Bunaciu, Marga Vlasceanu ja Liviu Petrila

TOIMINNAN PÄÄPIIRTEET
- Jäsenlehtemme julkaistiin neljä kertaa ja sen ilmestymisaikataulua pystyttiin noudattamaan hyvin.
Olemme saanet jäsenlehtemme sisällöstä ja ulkoasusta positiivista palautetta.
- Yhteistoimintaa muiden ystävyysseurojen kanssa toteutettiin matkamessujen yhteydessä
- Jäsenemme Jussi Tuovinen valittiin syksyllä Ystävyysseurojen liiton hallitukseen.
- Yhdistyksen moniväriesite päivitettiin ja saatiin jakeluun Matka 2012-messuille.
- Yhdistys osallistui omalla osastollaan Matka 2012- messuille Helsingin Messukeskuksessa tammikuussa. Seuraavia messuja ja muita vastaavia tilaisuuksia varten hankittiin seuralle esiteteline. Suunniteltiin valmiiksi myös seuran oma Roll-up -juliste lähinnä messukäyttöön.
- Internet-kotisivujen ylläpito on onnistunut ja niistä saatu palaute on ollut myönteistä. Tosin sivuissa on vielä jonkin verran kehittämis- ja muutotarvetta. Seuralla on nyt myös omat Facebooksivut
- Kulttuurimatka Romaniaan Transilvaniaan, Moldaviaan ja Maramuresiin toteutettiin 6.-14.10.2012. Matkalle saatiin mukaan 13 osallistujaa ja se koettiin hyvin antoisaksi. Matkan oppaana ja organisaattorina toimi onnistuneesti jäsenemme Sissi Juhola-Arjanko.
- Yhdistyksen standaari n:o 4 luovutettiin Ex. suurlähettiläs Smaranda Enachelle 7.10.2012 Tirgu Muresissa ja n:o 5 Suomen suurlähetystölle Bukarestissa 3.10. 2012.
- Yhdistys osallistui tai oli mukana järjestämässä seuraavia kulttuuritilaisuuksia:
Olimme mukana 13.1."Eminescu illassa" Romanian suurlähetystössä , Helsingin "taiteiden yön" runoillassa 23.8. Teatteri Kalliossa ja samassa paikassa 26.10. myös "Värikäs Romania"-illassa. Tilaisuuksien järjestelyvastuussa oli Liviu Petrila.
- Olimme näkyvillä myös Sarjakuvakeskuksessa romanialaisen taiteilija Alexandru Cibotariun näyttelyn avajaisissa10.5.
- Turussa ortodoksiseurakunnan kirkkoherra Ioan Durac esitelmöi 25.3.kevätkokouksemme jälkeen kirkon seurakuntasalissa ortodoksisesta pääsiäisperinteestä.
- Helsingin suomenkielinen työväenopisto järjesti Romania-aiheiset tasokkaat luentosarjat, joita moni jäsenemme kävi kuuntelemassa. Luennoitsijana toimi myös jäsenemme Anca Sarau-Vuorinen
- SRS:n hallitus ja kunniapuheenjohtaja Lauri Lindgren kutsuttiin uuden Romanian kunniakonsulin Sami Ettasen nimitys- ja kunniakonsulaatin avajaistilaisuuteen Tampereelle 28.9.2012.
- Puheejohtaja kutsuttiin avaamaan Eurooppalainen kulttuuriyhdistys EKY:n järjestämää ja FinRoArt-yhteisön 15 v juhlavuoden näyttelyä 18.9. 2012 Nokian taidetalossa Nokialla
- Pikkujoulua vietettiin 24.11. Espoossa seuran syyskokouksen jälkeen.
- Seura oli myös mukana 12.12. Turussa Kaisa Pakkalan kirjan "Valetinan tarina" julkistamistilaisuudessa. Kirja kertoo romanialaisen romanialaistytön tarinan huippu-urheilijasta maahamuuttajaksi Suomeen.


KOKOUKSET JA MUU TOIMINTA
Yhdistyksen kokoukset.
Kevätkokous pidettiin 25.3.2012 Turussa. Puheenjohtajana toimiRadu Szekely
Syyskokous pidettiin 24.11.2012 Espoossa. Puheenjohtajana toimi Jussi Tuovinen.
Hallituksen kokoukset.
Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 5 kertaa puheenjohtajan kutsumana.
Kokoukset pidettiin Salossa 1/15.1.2012; Helsingissä 2/10.3..2012; Helsingissä 3/2.6.2012; Salossa 4/21.9..2012; Salossa 5/2.11.2012;
Osallistumiset Ystävyysseurojen Liitto ry:n tilaisuuksiin.
YSL:n kevätkokouksessa 14.3. Helsingissä seuraa edusti Erkki Salo ja syyskokouksessa15.11. Helsingissä Mikko Heikkilä ja Jussi Tuovinen. Jussi Tuovinen valittiin YSL:n hallitukseen.


TALOUS JA TILINPITO
Yhdistyksen taloutta ja kirjanpitoa hoiti rahastonhoitajana Mikko Heikkilä.
Tilinpäätös oli vuonna 2012 ylijäämäinen.
Tilikauden 1.1.-31.12.2012 tulos oli 1635,44. Tase 31.12.2012 oli 1705,05 ja pankkitilin saldo 31.12.2012 813,39 euroa.

TOIMINTAKERTOMUS 2011

TOIMINTAKERTOMUS 2011
YLEISTÄ

Suomi-Romania-Seura ry. on perustettu vuonna 1951. Toimintavuosi oli seuran 60-vuotisen toiminnan juhlavuosi.
Yhdistyksen toiminta-ajatuksen mukaan Suomi-Romania-Seura tekee toiminnallaan suomalaisille tunnetuksi Romaniaa, sen kansaa, luontoa ja kulttuuria.
Yhdistys oli mukana Matka 2011-messuilla sekä Maailma kylässä-tapahtumassa tehden toimintaansa tunnetuksi suurelle yleisölle..
Juhlavuoden toiminta oli toteutettava normaalia toimintavuotta näkyvämmin ja tämä asetti toiminnan talousresurssit ahtaalle, koska OKM:n toimintatukea ei saatu korotettuna käyttöön. Toiminnasta selvittiin kuitenkin "kuiville" edellisvuosien ylijäämien ja hallituksen hyvän talkoohengen avulla.
Juhlavuoden kunniaksi järjestettiin eri tilaisuuksia.
Keväällä kevätkokouksen yhteydessä pidettiin 60-vuotistapaaminen Turun ortodoksisen seurakunnan seurakuntasalissa. Kirkkoherra Ioan Durac oli läsnä ja kertoi läsnäolijoille ortodoksisesta pääsiäisestä. Kunniapuheenjohtaja Lauri Lindgren muisteli diasarjojensa välityksellä useita vetämiään Romanian kulttuurimatkoja.
Syksyllä jatkettiin juhlavuotta järjestämällä Eduskunnan Pikkuparlamentin tiloissa 60-vuotisjuhlaseminaari. Läsnä olivat mm. Romanian suurlähettiläs Catalin Avramescu, Suomen entinen Bukarestin suurlähettiläs Timo Koponen ja kansanedustaja Arto Satonen sekä joukko sekä vanhoja että uusia seuran jäseniä. Suurlähettiläs Avramescu järjesti lähetystönsä tiloissa seminaarin jälkeen vielä pienen cocktail tilaisuuden.
JÄSENISTÖ
Yhdistykseen kuului toimintavuonna 120 maksavaa henkilöjäsentä. Yhdistyksen kunniapuheenjohtajana on Lauri Lindgren Turusta. Yhdistyksellä on lisäksi kolme ainaisjäsentä.HALLITUS
Yhdistyksen hallituksen puheenjohtajana vuonna 2011 toimi Mikko Heikkilä.
1.varapuheenjohtaja oli Paavo Vähätiitto kevätkokoukseen 2011 saakka, jonka jälkeen tehtävässä jatkoi Erkki Salo ja 2.varapuheenjohtaja Radu Szekely.
Muut hallituksen jäsenet olivat Juha Kajander kevätkokoukseen saakka, Jussi Tuovinen, Liviu Petrila, Gloria Badarau-Heikkilä sekä Päivi Siekkinen ja Pavel Bunaciu, jotka valittiin kevätkokouksessa hallitukseen Paavo Vähätiiton ja Juha Kajanderin tilalle.TOIMINNAN PÄÄPIIRTEET
Jäsenlehden ilmestymistavoite, neljä kertaa vuodessa, saavutettiin. Lehden päätoimittajana toimi Juha Kajander numero 1/2011 ja Erkki Salo numerot 2 - 4 / 2011.
Yhteistoiminnan ylläpitoa ystävyysseurojen kanssa toteutettiin lähinnä matkamessujen yhteydessä sekä Ystävyysseurojen liiton kautta.
Yhdistyksen moniväriesite uudella logolla toteutettiin ja saatiin jakeluun keväällä 2011.
Yhdistyksen Internet-kotisivujen uudistaminen toteutui ja sivut ovat pientä viimeistelyä vaille valmiit. Sivuista saatu palaute on ollut myönteistä.
Yhdistykselle hankittiin myös hallituksen yhteistyönä ideoima standaari, jota hankittiin 15 kpl. Ensimmäisten standaarien saajat olivat: N:o 1 kunniapuheenjohtaja Lauri Lindgren, N:o 2 entinen toiminnanjohtaja Marjo Cosma sekä N:o 3 Romanian Helsingin suurlähetystö.
Yhdistys osallistui omalla osastollaan Matkamessuille Helsingin Messukeskuksessa tammikuussa sekä toukokuussa "Maailma kylässä"- tapahtumaan Helsingissä.
Yhdistyksen hallituksen jäseniä osallistui 12.11.2011 vieraina Pori Sinfoniettan järjestämään kamarikonserttiin Porissa. Kamariorkesteri esiintyi konserttimestari Ion Buinovskin johdolla ja ohjemassa kuultiin George Enescun sävellyksiä.
KOKOUKSET JA MUU TOIMINTA
Yhdistyksen kokoukset.
Kevätkokous pidettiin 8.4.2011 Turussa. Puheenjohtajana toimi Immo Toivonen
Syyskokous pidettiin 25.11.2011 Helsingissä. Puheenjohtajana toimi Mikko Heikkilä
Hallituksen kokoukset.
Hallitus kokoontui toimintavuoden aikana 7 kertaa puheenjohtajan kutsumana.
Kokoukset pidettiin Helsingissä 1/ 14.1.2011; Salossa 2/11.3..2011; Kirkkonummella 3/20.5.2011; Helsingissä 4/26.8..2011; Salossa 5/14.10.2011; nettikokous 6/ 9.-12.11.2011 ja Helsingissä 7/25.11.2011
Talous ja tilinpito
Yhdistyksen taloutta ja kirjanpitoa hoiti rahastonhoitajana Mikko Heikkilä. Tilinpäätös on juhlavuoden erityispanostuksista johtuen alijäämäinen.

PORI SINFONIETTAN kamarimusiikkisarjan konsertti 12.11.2011 Porin Taidemuseossa

Hallituksemme jäseniä oli läsnä konsertissa romanialaisen säveltäjän George Enescun 130-vuotis-syntymäpäivän merkeissä. Konsertissa kuultiin Enescun Le Menetrier sarjasta Impressions d´Enfance op. 28 (1940) I osa, esittäjänäkonserttimestari Ion Buinovschi, viulu ja Jousioktetto C-duuri op 7 (1900) esittäjänä koko Pori Sinfoniettan Jousioktetto. Konserttia kunnioitti läsnäolollaan myös Romanian Suomen suurlähettiläs Catalin Avramescu. Esitysten välissä pj. Mikko Heikkilä esitteli lyhyesti Suomi-Romania-Seuraa ja vpj. Erkki Salo kuvasi Enescun säveltäjäprofiilia kuulijoille. Kuvassa alla Ion Buinovschi ja intendentti Leena Harmaala

SYYSKOKOUS 25.11. 2011 Helsinki

Suomi-Romania-Seuran sääntömääräinen syyskokous henkilövalintoineen ja muine tärkeine päätöksineen on pidetty. Kokouksen osanottajamäärä tosin jäi normaalin vähäiseksi, mikä on valitettavaa, koska jäsenten pääosan ääni esimerkiksi henkilövalinnoissa jäi kuulematta.

Nyt tehdyillä valinnoilla jatketaan joka tapauksessa vuosi eteenpäin ja toivon mukaan hyvällä yhteistyöllä ja entistä paremmassa toimintailmapiirissä.

Syyskokous päätti myös seuramme ensi vuoden toimintasuunnitelmasta ja talousarviosta. Koska toiminnan aktiivisuus mm. jäsenlehden julkaiseminen ja tilaisuuksien järjestäminen ovat talouden rahoituksesta riippuvaisia, ensi vuodestakin tulee tiukka. OKM:n toiminta-avustus, jolla osittain on katettu jäsenlehden julkaisemista, on ennakkotietojen mukaan pienenemässä eikä seuralla sen lisäksi ole muita rahoituskeinoja, kuin jäsenmaksutulot. Syyskokous päättikin juuri näillä perusteilla korottaa varovaisesti ensi vuoden jäsenmaksun 20 euroon henkilöltä mikä ei kovin paljon auta vaikka saisimme runsaasti uusia jäseniä. Syyskokous hyväksyi senvuoksi myös ehdotuksen jäsenmaksun yhteydessä perittävästä jäsenen vapaa-ehtoisesta tukimaksusta yksimielisesti.

SUOMI-ROMANIA-SEURA 60-vuotta.

Seuramme 60-vuotisjuhlaseminaari pidettiin 21.10 Helsingissä Eduskunnan kansalaisinfon seminaaritilassa. Seminaarin jälkeen siirryttiin Romanian suurlähetystöön, jossa lähetystö järjesti coctail-tilaisuuden. Pikku parlamentissa oli läsnä ilahduttavan paljon omia jäseniämme. Romaniansuurlähetystö oli lisäksi kutsunut omaan tilaisuuteensa useita Suomessa asuvia romanialaisia. Seura kiittää kaikkia juhlatilaisuuksiin osallistuneita sekä järjestelyjen onnistumiseen myötävaikuttaneita jäseniään ja ystäviään hienosta juhlapäivästä ja yhdessäolosta.

Seuran 60-vuotisen toiminnan kunniaksi jaettiin pikkuparlamentissa seuran uusi standaari N:o 2 pitkäaikaisesta ansiokkaasta toiminnasta seuran hyväksi Marjo Cosmalle sekä standaari N:o 3 Romanian Helsingin suurlähetystölle yhteistyöstä ja seuran tukemisesta seuran 60-vuotisen monivaiheisen toiminnan aikana.

Standaari N:o 1 luovutettiin seuran pitkäaikaiselle puheenjohtajalle (1980-2003), kunniapuheenjohtaja, professori Lauri Lindgrenille 18.12.2011 Turussa.