Tata mută munţii

10/28/2023

The father who moves mountains

Romanian suurlähetystö kutsui jäsenemme 18.10. elokuviin. Eurooppasalissa esitettiin Euroopan filmiviikkojen European Film Weeks 2023 ohjelmistoon hyväksytty romanialainen elokuva

TATA MUTĂ MUNŢII.

Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Daniel Sandu. Hän on 46-vuotias kirjailija, jonka syntymäpaikka on Piatra Neamţ Romaniassa. Hän on kuuluisa myös toisesta elokuvastaan "One step behind the seraphin", joka esitettiin Romanian Elokuvafestivaaleilla.

Nyt nähty elokuva "Isä, joka siirtää vuoria" oli kaunis ja jännittävä. Se oli kuvattu aidoissa olosuhteissa huikeilla ja mahtavilla Bucegi-vuorilla, jossa korkeiden vuoristoteiden vaarallisuus, lumivyöryt ja tuiskut ovat läsnä. Luontoa uhmaten suurta sitkeyttä osoittaen romanialainen eläkkeelle jäänyt tiedustelupalvelun agentti Mircea Jianu (Adrian Titieni) etsii vuorille kadonnutta poikaansa Cosminia ja tämän tyttöystävä Danielaa. Isän suurta rakkautta osoittaa hänen valmiutensa uhrata sekä taloudellisesti että emotionaalisesti kaikki, mitä hän on elämässään tähän mennessä saavuttanut, löytääkseen poikansa vuorilta. Etsinnöissä ovat mukana pelastusryhmän tiukka johtaja Christian Nistor (Valeriu Andriu) sekä sympaattinen pojan äiti Paula (Elena Perea). Uskottavan roolin näyttelee myös Mircean uusi lasta odottava vaimo Alina (Judith State). Taitavat näyttelijät vietynä luonnon keskelle tarinassa, jossa isän sisukkuus ja luonnon voimat taistelevat keskenään antoivat nautinnollisen elokuvaelämyksen.


Kirjoittaja: Iiri Heinilä


Elokuva on katsottavissa Netflixistä: https://www.netflix.com/fi-en/title/81174182