Romania-opintokokonaisuuden ensimmäinen vuosi Helsingin yliopistossa

05/25/2024

Lukuvuosi on päättynyt - Hyvin meni!

Teksti: Ritva Kattelus

Kuva: Emilia Ivancu

Helsingin yliopistossa on voinut opiskella Romania-opintokokonaisuutta syksystä 2023 lähtien. Tarjolla on ollut Romanian kirjallisuuden, historian ja yhteiskunnan sekä romanian kielen ja kielitieteen opintoja. Kokonaisuudesta on vastannut lehtori Emilia Ivancu.

Haastattelin Emiliaa lukuvuoden päätteeksi. Ensimmäiseen kysymykseeni Miten ensimmäinen lukuvuosi sujui? Emilia vastasi seuraavasti:

- Kiitos kysymästä. Ensimmäinen vuosi Helsingin yliopistossa opettamassa neljää ainetta – romanian kieltä ja kielitiedettä, Romanian kirjallisuutta sekä Romanian historiaa ja yhteiskuntaa - on ollut aivan mahtava! Olen saanut työskennellä erittäin kiinnostuneiden suomalaisten ja muualta tulleiden opiskelijoiden kanssa. Vaikka opintokokonaisuus on vaatinut paljon työtä, uskon, että me kaikki olimme tyytyväisiä vuoden lopussa. Mielestäni tämä on ollut suuri saavutus myös yliopistolle.

Mikä on ollut itsellesi yllättävintä yliopistolla ja Romanian opinnoissa?

- Romanian historian ja yhteiskunnan kurssi oli suurin yllätys, koska kurssilla oli paljon opiskelijoita, tietoa ja ajatuksia vaihdettiin vilkkaasti ja keskustelu oli elävää. En osannut odottaa tätä lukuvuoden alussa.

Mitä kursseja on tarjolla syksyllä 2024 ja keväällä 2025?

- Kurssit ovat samoja kuin tänä vuonna. Uusi, aloittelijoille tarkoitettu romanian kielen kurssi alkaa syksyllä, ja samaan aikaan tänä keväänä valmistuneet opiskelijat voivat jatkaa romanian opiskelua syksyllä 2024. On syytä mainita, että myös ihmiset, jotka jo osaavat romaniaa tasolla A2, voivat ilmoittautua tälle A2-kurssille. Syksyllä on tarjolla myös kurssi Romanian kirjallisuudesta. Keväällä 2025 on kurssit Romanian historiasta ja yhteiskunnasta sekä kielitieteestä. Myös kielen opetus jatkuu. Toivon, että keväällä 2025 olisi myös kurssi Romanian Intellectuals and Politics, mutta tämä asia varmistuu vasta tulevana syksynä. Kaikkien kurssien opetuskieli on englanti.

Ketkä voivat opiskella näillä kursseilla?

  • Helsingin yliopiston opiskelijat voivat ilmoittautua kursseille, mutta samoille kursseille pääsee myös kuka tahansa avoimen yliopiston kautta. Kaikki ovat tervetulleita. Mielestäni tämä on hyvä mahdollisuus kaikille heille, jotka ovat kiinnostuneita opiskelemaan romaniaa ja tuntemaan Romaniaa. Tällä hetkellä on suuri tarve kirjallisuuden kääntäjistä, ja Romania tarjoaakin taloudellista tukea kustantajille ja kääntäjille.

Entä sinä itse? Miten olet sopeutunut Helsinkiin?

  • Olen sopeutunut erittäin hyvin. Rakastan kaupunkia ja erityisesti sitä, että luonto on niin lähellä kaikkea. Erinomainen urbaani elämä, meri ja luonto tekevät Helsingistä hienon paikan elää ja tehdä työtä. Mielestäni sovin hyvin joukkoon, sillä minulla on koira, Ursu. Ursun avulla olen saanut yhteyden helsinkiläisiin, ja Suomi on loistava paikka koirille. Olen tehnyt paljon töitä opintokokonaisuuden hyväksi, mutta olen ehtinyt nauttia myös Helsingin tarjoamista hienoista asioista.