Alkuviinit Romaniassa

12/13/2020

Kirjoittaja: Lena Björklund

Romanialaisia alkuviinintekijöitä

Jo toistakymmentä vuotta viinimaailmassa on kasvanut aidompia viinejä kaipaavien ihmisten liike. Siihen kuuluu ihmisiä, joita ei enää tyydytä halvat massaviinit tai teknisesti hyvinkin voimakkaasti mallinnetut viinit.

Tässä liikkeessä ei ole kaivattu vain luomuviinejä, vaan luomurypäleistä tehtyjä viinejä, joiden kellariprosessikin on luonnollinen. Näitä viinejä on jo jonkin aikaa kutsuttu alkuviineiksi tai natuviineiksi. Englanniksi käsite on Natural Wine. Liikkeeseen kuuluu myös nopeasti kasvava joukko intohimoisia viinintekijöitä eri puolilta maapalloa.

Eri maiden alkuviinintekijöitä on liittynyt järjestöihin, joiden nimissä on sana aito tai luonnollinen viiniin liittyen. Mutta alkuviinintekijöiden varsinainen yhdistäjä on kyllä RAW-viinimessut. Ne järjestettiin ensimmäisen kerran Lontoossa vuonna 2011. Nykyään niitä pidetään vuosittain joskus useitakin eri puolilla maapalloa. Niihin on osallistunut viinintekijöitä yli 30 maasta, Romaniastakin jo kaksi.

Avantgarde-viinejä Transilvaniasta

Perheviinitila Edgar Brutler osallistui Berliinin RAW-viinimessuihin viime vuonna. Esillä oli vaikuttava kokoelma. Seitsemän erilaista viiniä: valkoviinejä, punaviinejä, oranssiviinejä, kuohuviiniä (jonka nimi on Sisu!).

Kaikki käyneet luonnollisesti eikä niitä ole suodatettu eikä kirkastettu ja niihin on pullottaessa lisätty aivan äärimmäisen vähän sulfiittia.

Toteavat itsestään viehättävästi: Old-School-Avantgarde wines from Romania. Traditional varieties, old field blends.

www.brutler.com

Kyseessä on viinitila Beltiugin kylässä Transilvaniassa. Viiniä tekeväksi tilaksi se muuttui vasta 2018, mutta viininviljelyä siinä paikassa on urakoitu jo useissa sukupolvissa. Neljän hehtaarin luomutila, jossa viini tehdään perinteisessä holvimaisessa maanalaisessa viinikellarissa. Myös viiniköynnökset ovat vanhoja eli kasvattavat tiivisaromisia rypäleitä.

Ihan kymppi!

Ja sitten on Theodoros Cellars Muntenian viinialueelta, joka oli Berliinin ja Lontoon RAW-viinimessuilla vuonna 2018 yhdellä ainoalla punaviinillä. Se on kiinnostava blend, tehty rypäleistä Feteasca Neagra, Negru de Dragasani ja Novac. Se on käynyt luonnollisesti eikä sitä ole kirkastettu eikä suodatettu ja siihen on lisätty erittäin vähän sulfiittia, kun se on pullotettu.

Tutustukaa näihin viinintekijöihin RAW-messujen sivustolta:

https://www.rawwine.com/profile/weingut-edgar-brutler/

https://www.rawwine.com/profile/weingut-edgar-brutler/?profiletab=about

https://www.rawwine.com/wine/theodoros-cellars/

https://www.rawwine.com/profile/theodoros-cellars/

Huomatkaa, että klikkaamalla kaikkia Brutlerin viinikuvakkeita, esiin tulee miten jokainen niistä on tehty.

Suomi-Romania-seuran Viesti-lehden joulukuun numerossa kerrotaan lisää alkuviineistä.

Cramele Recaş ja Aldi löytyvät vain netistä.

Netistä löytyy pari muutakin romanialaista alkuviinin tekijää. En kuitenkaan esittele heitä tässä, koska RAW-messuilla käyvät viinintekijät ja heidän jokainen tuotteensa on RAW-messuilla niin tarkasti esitelty, että näiden netissä olevien viineistä ei voi saada samaa informaatiota.

Alla olevilla linkeillä pääsette verkkolehti The Morning Claret´n sivuille, missä on artikkeleita sekä Cramele Recaşista että Aldista, jotka esittelevät itsensä alkuviinin tekijöinä.

The Morning Claret on hyvä verkkolehti ja perehtynyt alkuviineihin ja tietää paljon erityisesti oranssiviineistä. Kun valkoviini tehdään kuin punaviini eli kuorikontaktissa, syntyy oranssiviini. Tuota verkkolehteä kyllä kannattaa seurata, sillä siinä ei pelkästään kehuta:

https://www.themorningclaret.com/2020/cramele-recas-throws-another-spanner-in-the-works-2019-natural-wines/

https://www.themorningclaret.com/2018/the-full-story-behind-aldis-six-quid-orange-wine/


Kirjoittaja Lena Björklund on eläkkeellä oleva toimittaja, Slovenia-seuran varapuheenjohtaja.